4 redenen om een eigen moestuin te beginnen

4 redenen om een eigen moestuin te beginnen

Amsterdam en de mooie plaatsen rondom de stad zijn ideale plaatsen om een prachtige toekomst op te bouwen. Met allerlei voorzieningen en uitvalswegen dichtbij, vestig jij jezelf centraal binnen Nederland. 

Een nadeel is echter wel, dat veel voorzieningen in de buurt vrij duur zijn en er komen daarom dan ook veel nieuwe initiatieven naar voren om zelf voor een aantal voorzieningen te zorgen. Het meest bekende voorbeeld is het zelf verbouwen van groente, fruit en kruiden. Hoe gaat dat in zijn werk in de grote stad? Zijn nieuwe woningen wel geschikt om zelf een tuintje aan te leggen voor je dagelijkse portie vitamine? Lees deze tips voor een moestuin bij een nieuwbouwwoning.

Gezondheid versus gemak

Een eigen moestuin is natuurlijk een heel gezond idee. Je wilt dan uiteraard ook je lievelings groenten en fruit kunnen kweken. Bedenk daarbij wel, dat niet alle groenten en fruitsoorten even gemakkelijk groeien in Nederland. Weeg nauwkeurig af welke groente en fruit goed groeien voordat je begint te zaaien.

Genoeg water en licht

Uiteraard hebben je plantjes genoeg licht nodig om te kunnen groeien. Bekijk dus goed welk plekje in je tuin het meest geschikt is voor je moestuin. Zorg tevens voor voldoende water. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een sproei installatie ondergronds te (laten) plaatsen. 

Goede grond

Inspecteer de grond die je wilt gaan gebruiken vooraf. Ook hier geldt weer: niet alle planten zijn hetzelfde. Bekijk ook of er eventueel nog een andere soort grond moet worden bijgevoegd om je resultaat te optimaliseren

Win advies in

Hoe meer meningen, hoe beter jij jezelf voorbereid op de grote beslissing. Je ruimte is waarschijnlijk beperkt, dus jouw keuze voor groente en fruitsoort is belangrijk. Een goede diversiteit van soorten is altijd handig. Het zou niet handig zijn om elke week komkommers te moeten eten, omdat er nou eenmaal vijf komkommerplanten staan en maar één tomatenstruik. Bedenk hierbij overigens ook dat sommige planten veel groentes geven en andere wellicht niet. Een professionele tuinman weet hier alles van, maar ook vrienden en kennissen met een moestuin kunnen je prima adviseren wat wel en niet nuttig is. 

Wanneer je er klaar voor bent, kun je starten. Je hebt een leeg pallet voor je, want nieuwbouwwoningen worden met kale tuin opgeleverd. Bereid je goed voor, want als het eenmaal staat, is het vaak lastig om te verplaatsen.

Geef een reactie