Tuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken wordt doorgaans in de maanden september en oktober gedaan. Daarna wordt het al snel kouder en verblijven we liever in onze warme woning. De tuin winterklaar maken kan een tijdrovende klus zijn, maar is echt nodig om het nieuwe seizoen weer van een mooie tuin te kunnen genieten. Een aantal voorbeelden wat het winterklaar maken zoal omvat;

 

Planten ondersteunen

Grote opgaande planten en grassen moeten ondersteund worden om tegenstand te bieden tegen harde wind en sneeuw. Gebruik functionele plantensteunen om te voorkomen dat een plant omvalt door een sneeuwlaag.

Vorstgevoelige planten

Planten die eigenlijk niet tegen de vorst kunnen, moeten worden afgedekt met materiaal wat ze beschermt tegen felle kou. Hoge planten kunnen met een constructie van bamboestokken en jute prima worden afgedekt. Ook door stro en droog blad om de stam te wikkelen zorgt voor afdoende bescherming. Er zijn echter ook planten die je beter kunt laten overwinteren in een schuur of garage. Zorg er dan wel voor dat het niet echt warm wordt in deze ruimte. De vorst moet eigenlijk nét geen kans krijgen.

 

Winterklaar gazon

Een gazon kan winterklaar worden gemaakt door het volgende te doen;

  • Altijd blad van het gazon afharken, het licht zorgt er voor dat het gazon groen blijft.
  • Wanneer het gras nog groeit mag er tot eind oktober worden gemaaid met een hoge stand op de grasmaaier.
  • Sneeuw gewoon op het gras laten liggen
  • Ligt er een laagje ijs op het gras, probeer dan te voorkomen dat er overheen wordt gelopen.

 

Bloembollen poten

Eén van de leukste werkjes van het winterklaar maken van een tuin is het poten van bloembollen. De laatste tuintrendsop dit gebied is het mengen van verschillende bollen en deze een beetje nonchalant rondstrooien. Dit geeft een natuurlijk en een verrassend effect in het voorjaar. Houdt je van tulpen in felrode kleuren en witte krokusjes? Doe de bollen in een emmer en hussel de boel door elkaar. Strooi vervolgens uit en het resultaat is geweldig in het volgende voorjaar.

Meerjarige soorten

Soorten die meerdere jaren achter elkaar bloeien zijn de boshyacinten, sneeuwroem, sterhyacinten en blauwe druifjes. Ook deze soorten kunnen met elkaar worden vermengd en zullen jaren achter elkaar weer met hun bloei terugkomen.

 

Laatste handelingen voordat de winter begint

Zorg dat de buitenkraan afgesloten is voordat de vorst invalt. Probeer ook vorstschade te voorkomen aan stenen en zinken voorwerpen zoals gieters en plantenbakken. Vogels willen ook graag drinken in de wintermaanden. Leg gaas over de drinkbakjes om te voorkomen dat de vogels gaan badderen. Daar kunnen de vleugels door bevriezen. Heb je alles klaar voor de wintermaanden dan kun je zelf heerlijk ontspannen in je warme woning.

Geef een reactie