Een mooie heg met de Thuja occidentalis Brabant

Bezig met het vergroenen van je tuin? Wil je af de standaard schutting waar je tussen de planken zo op je buren kijkt? Denk dan eens aan een mooie groenblijvende haag.

Thuja occidentalis Brabant

Ondanks zijn moeilijke en licht exotische naam, is de Thuja occidentalis Brabant een van de meest aangeplante hagen in Nederland. Je zult hem dus ook vast wel kennen uit de buurt. Deze mooie groenblijvende haag groeit vlot, tot wel vijftien centimeter per jaar. Met drie planten per strekkende meter is het ook nog eens een voordelige erfafscheiding, die tot wel zes meter hoog kan worden.

Waarom kiezen voor een haag?

Waarom zou je kiezen voor een haag, in plaats van een schutting? Allereerst misschien wel om de privacy. Zodra je haag eenmaal is dichtgegroeid, ben je af van alle inkijk. En dat is een van de voordelen van de Thuja occidentalis Brabant, deze soort groeit sneller dicht dan zijn soortgenoten. Ook ben je met een haag flexibeler in de hoogte. Je kunt twee keer per jaar snoeien en dus ook de hoogte van je haag aanpassen aan je lichtbehoefte in de tuin. Vrijheid heb je ook in de snoeivorm. De haag kan je in zijn natuurlijke vorm laten, maar je ziet tegenwoordig ook strakke vierkante hagen of booghagen. Die vorm kan je per snoeibeurt aanpassen. Dat geeft je tuin steeds een frisse look. Ook is een haag geschikt voor mensen die een natuurlijke tuin willen aanleggen, last hebben van overtollig regenwater of een hekel hebben aan schilderen of beitsen van de schutting.

Onderhoud

Natuurlijk is een haag niet geheel onderhoudsvrij. Je zult de haag in de hoogte wat moeten bijschaven, tenzij je natuurlijk helemaal buitenaf woont. De Thuja occidentalis Brabant kan het beste twee keer peer jaar ‘geschoren’ worden. Dat wil zeggen dat je de plant terugsnoeit, maar niet verder gaat dan de groene delen van de tak. Zo blijft de haag in prima conditie en heb je het hele jaar een stralend groene haag om van de genieten. Je plant de haag aan tussen half september en half mei. Hoe eerder hoe beter. Op die manier krijgt de haag tijd om aan te slaan voordat de winter begint. Plant je later dan half mei, dan krijg je vaak te maken met Thuja occidentalis Brabant die uit een pot komen. De wortels zitten dan behoorlijk vast en dat maakt het aanslaan van de plant lastiger. Vooral met warm en droog weer.

Levensboom

De Thuja occidentalis Brabant noemt men ook wel de ‘Westerse levensboom”. Met een mooie groene haag geef je leven aan je tuin. Je zorgt voor een verbeterde afvoer van regenwater en gunt jezelf de vrijheid in je erfafscheiding! Doordat de levensboom in meerdere kleuren verkrijgbaar is, past er altijd wel eentje bij jouw stijl!

Bron: Tuinkenners.nl

Geef een reactie