Hoe maak je een diervriendelijke tuin?

Pear Tree Bloem, Perenboom In Bloei In September

Met de winter weer in volle gang, zie je veel dieren lijden onder de kou. Vogeltjes die hartstochtelijk op zoek zijn naar voedsel, insecten die omkomen van de kou, de winter is een ontzettend zware tijd voor dieren. Maar je kunt deze dieren en insecten zowel in de winter als de rest van de seizoenen een beetje helpen, door een diervriendelijke tuin aan te leggen. In dit blog worden een aantal dingen behandeld die een diervriendelijke tuin bezit, waardoor jij inspiratie op kunt doen om aan de slag te gaan met een diervriendelijke tuin.

Zorg voor de juiste begroeiing

Over het algemeen geldt de regel voor een diervriendelijke tuin als volgt; een derde mag bestrating zijn en twee derde is voor planten en bomen. Bij een diervriendelijke tuin moet je ervoor zorgen dat er genoeg planten/bomen zijn, zodat de dieren genoeg voedsel kunnen vinden. Voor kleine zoogdieren of vogels is het allereerst belangrijk dat ze beschutting, ruimte en rust hebben zodat ze hun nestje kunnen maken. Je kan hier een vogelhuisje voor gebruiken, of je kan een klein afdakje maken. Let ook goed op wat voor planten je gebruikt; als je alleen planten hebt die in de zomer tot bloei komen hebben de dieren er de rest van de seizoenen niet veel aan. Hou dus rekening met elk seizoen en elk soort dier wat je een onderdak in jouw tuin wilt bieden. 

Leg een vijver aan

Een vijver is een waar paradijs voor waterinsecten zoals kikkervisjes. Nu is het niet gemakkelijk om een tuin aan te leggen, dus kan je dit het best laten doen door een hovenier in Amsterdam. Zorg dat de vijver opgehoogd is en een rand heeft, dit is interessanter voor insecten om zich te nestelen. 

Laat je tuin diervriendelijk ontwerpen door een hovenier

Mocht je nou geen tijd of zin hebben in het maken/ontwerpen van je tuin, maar wil je wel een diervriendelijke tuin hebben, dan kan je deze het best laten ontwerpen door boumanshoveniers. Bij een hovenier kan je namelijk je precieze wensen aangeven, die zij vervolgens op een creatieve en leuke manier voor je invullen. Hierdoor hoef je er zelf niet zoveel tijd aan te besteden maar kan je het lekker laten uitvoeren. 

 

Geef een reactie