Je huis verantwoord verwarmen met een pelletkachel

Je huis verwarmen met een pelletkachel 

Op zoek naar een schone, groene en efficiënte manier om je woning te verwarmen? De pelletkachel kan een goede optie zijn! Veel huiseigenaren die zijn overgestapt op deze kachel zijn erg enthousiast: deze kachels sparen bomen, branden heter en zijn schoner dan traditionele houtkachels of open haarden. Daarbij produceert deze kachel weinig rook en as. In dit artikel lees je hoe de pelletkachel precies werkt en welke voordelen deze biedt. Dus wij verwarmen met 

Hoe werkt de pelletkachel?


Om de kachel aan te zetten, giet je de pellets in de trechter van de kachel. De pellets gaan vanzelf naar de verbrandingskamer en worden daar verbrand. De kachel bevat twee ventilatoren, waarvan één de verbrandingslucht de verbrandingskamer in dwingt en de andere de warme lucht de woning in blaast. Let er echter op dat er verschillende modellen palletkachels zijn: bij bepaalde modellen dien je het vuur zelf aan te steken, terwijl je bij anderen op een knop of afstandsbediening moet drukken. Ook bestaan er volautomatische kachels die aan- of uitschakelen met behulp van een thermostaat waaraan ze zijn bevestigd. We verkopen ook pelletkorrels.

Plaatsing en installatie


Deze kachel werkt volgens het principe van convectie. Hierdoor blijft het oppervlakte van de kachel relatief koel en kun je de kachel op 15 centimeter van de muur plaatsen. Let er op dat er een stopcontact in de buurt van de kachel zit voor het voersysteem en de ventilatoren.
Vrijstaande kachels maken gebruik van een dubbelwandige pijp voor de ventilatie. Ook zijn er kachels verkrijgbaar als inzethaarden: deze maken gebruik van een roestvrijstalen voering om te ontluchten via de schoorsteen.

Onderhoud en schoonmaak


Deze kachels hebben over het algemeen wat meer onderhoud nodig dan traditionele kachels. Ongeveer elke vier tot vijf dagen zul je de pellets moeten bijvullen, afhankelijk van de grootte van de trechter en hoe vaak de kachel wordt gebruikt. Deze kachels laten weinig as achter omdat ze een verbrandingsefficiëntie hebben van meer dan 99 procent. Je moet echter wel elke week het kleine beetje as opruimen dat over blijft.

Verschillende modellen


Er is een breed scala aan modellen en uitvoeringen, variërend van industrieel ogende modellen tot ouderwets ogende houtkachels. De meeste modellen hebben kijkvensters zodat je naar de vlammen kan kijken. Hou je van een romantische sfeer in huis en wil je graag de look van een ouderwetse houtkachel? Dan kun je nephoutblokken speciaal voor deze kachels achter het raam plaatsen, zonder dat je hout hoeft te gebruiken voor het verwarmen van je huis.

Geef een reactie