Maak jouw tuin zomerklaar!

De zomer staat voor de deur, dat betekent lekker veel buiten zitten in de zon. Maar voordat je kunt genieten van het lekkere weer en je prachtige tuin, zal je eerst je tuin een opknapbeurt moeten geven. Een bloeiende tuin zegt meer dan duizend woorden, dus snel aan de slag!

Start met het verwijderen van onkruid

Onkruid is een plant die op een ongewenste plaats groeit, die meestal wild of verwilderd zijn. Soms mooi, maar in veel gevallen maken ze het uitzicht er niet mooier op. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn, omdat het onkruid zich dan nog vrij makkelijk weg laat halen. Hoe groter het wordt, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn. Dit heeft te maken met het soort onkruid: een wortelonkruid zal zich snel verspreiden door ondergrondse uitlopers (wortels) die vaak niet te zien zijn. Een zaadonkruid is makkelijk te verwijderen, maar zal zich verspreiden zo gauw het kan. Ze produceren veel zaad, waardoor ze zich op veel onzichtbare plaatsen weer zaaien.

Een prachtig groen gazon

Begin vanaf mei met het onderhoud aan het gazon. Maar het gazon in mooie, rechte lijnen. Steek vervolgens de kanten recht, zodat het gazon een nette en strakke uitstraling geeft. Maar nu: hoe krijg en houd ik die heldergroene kleur? Bemest na het maaien het gazon met de juiste bemesting. Vraag in de winkel na welk gazonmest het best voor jouw gazon werkt! Een vaak vergeten, maar zeker zo belangrijke onderhoud: maak ook het gazon onkruidvrij! Mocht het dan nog niet baten, is het aan te raden om het gazon eens te verticuteren. Tot slot mag het regenen van je gazon niet vergeten worden, maar denk eraan: regen ook weer niet teveel.

Bemesten en snoeien

Niet alleen het gazon heeft bemesting nodig, ook de planten vragen om de juiste voeding! Per plant kan het verschillen wat deze nodig heeft qua bemesting. Doe vooraf even research op het internet of doe navraag bij het tuincentrum. Een bemesting van de planten van een aantal keer per jaar is wel aan te raden, dan ben je er zeker van dat je planten de juiste stoffen binnen krijgen!
Houdt bij het snoeien van je bomen en planten rekening met de snoeitijd. De ene plant heeft het nodig om in het najaar gesnoeid te worden, terwijl de andere plant juist in het voorjaar pas gesnoeid moet worden.

Zaaien maar!

Eindelijk alles gesnoeid, onkruid vrij gemaakt en bemest? Zaaien maar! Plant een eigen moestuintje aan of zaai gewoon die leuke plantjes helemaal zelf. Niet zo’n tuinfreak, maar wil je wel een prachtige tuin? Dan zijn er uiteraard nog de tuincentra die tal aan prachtig bloeiende planten aanbieden!

1 gedachte over “Maak jouw tuin zomerklaar!”

Geef een reactie