Wat maakt kloostertuinen zo bijzonder?

Kloosters, je ziet ze steeds minder vandaag de dag. Vroeger was het in katholieke gezinnen gebruikelijk dat minstens één van de kinderen in het klooster trad om non of priester te worden. Er zijn nog steeds mannen die voor het priesterambt kiezen, maar nog maar weinig vrouwen kiezen voor een leven als non. Daarom sluiten steeds meer kloosters hun deuren. Maar de gebouwen blijven vaak wel intact, net zoals de bijbehorende kloostertuinen waar de nonnen die er vroeger woonden zich konden koesteren in de zon. Nu zijn ze vaak geopend voor publiek en kun je er wandelen.

Waaraan herken je een kloostertuin?

Een kloostertuin herken je vaak aan de fraaie Mariabeelden die er staan. Maria is de belangrijkste persoon voor het katholieke geloof, uiteraard na Onze-Lieve-Heer en zijn zoon Jezus. Maar Maria neemt een belangrijke plaats in. Zij is het immers die het leven schonk aan Jezus en daarom wordt zij door de katholieken op handen gedragen. Dit komt dan ook tot uiting in kloosters en kloostertuinen waar een Mariabeeld vaak niet zal ontbreken.

Hart voor planten en dieren

Nonnen en monniken hadden vaak veel hart voor de natuur. Die was immers door God geschapen en moest dus worden gekoesterd. Daarom is een vogelbad beton ook vaak te vinden in een kloostertuin. Hierin werd water gedaan zodat de vogels geen dorst hoeven te hebben als het in de zomer droog en warm is. Tijdens de wintermaanden werden de vogels gevoerd met zaden en restjes brood om te voorkomen dat ze van de honger zouden sterven. Zo’n vogelbad kun je natuurlijk ook heel goed in je eigen tuin plaatsen. Het beton is winterhard. Je kan dit vogelbad gewoon zomer en winter buiten laten staan.

Mooie beelden voor in de tuin

Niet alleen Mariabeelden maar ook andere bustes zijn prima geschikt om je tuin mee te verfraaien. Als je geen religieuze achtergrond hebt maar wel een groot liefhebber van klassieke muziek bent dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een buste van een bekende componist. Maar ook een beeld van een kind of een chique dame is een mogelijkheid. Dit soort beelden zijn ook prima geschikt voor binnen, zoals in de hal van een bedrijf of hotel of in een godsdiensthuis. En sommige mensen zetten ze in hun woning, als accessoire van het interieur van de woonkamer of de studeerkamer. Dit soort beelden zijn in tientallen uitvoeringen verkrijgbaar.

Geef een reactie