Maximale efficiëntie met vloerverwarming en schuimbeton

In deze blog ga ik het hebben over vloerverwarming en schuimbeton. Het is natuurlijk belangrijk om een goede vloerverwarming te hebben en daarom wil ik met deze blog verder ingaan op verschillende vloerverwarmingsystemen. Ook ga ik het hebben over de voor- en nadelen van schuimbeton.

Gebruik maken van een vloerverwarming

Wanneer je je woning gaat bouwen of verbouwen, kom je voor de keus te staan wat voor een soort verwarming je wil hebben. Je zou daarbij kunnen kiezen voor een vloerverwarming. Als je toch nog de keus hebt bij het kiezen van een verwarming, is dat een goede keus. Het aanleggen van een vloerwarming is een behoorlijke investering. Toch zijn de voordelen groot. Je hebt geen radiatoren meer nodig, waardoor je ruimte bespaard en je hebt in je woning een heerlijke gelijkmatige warmteafgifte door je hele woning. Wanneer je een aanbouw aan je woning plaatst, is het ook mogelijk om daar een vloerverwarming aan te leggen. Hierbij zal de vloerwarming vaak elektrisch zijn. Van de elektrische vloerverwarming kan hierbij nuttig gebruik worden gemaakt. Wordt de vloerverwarming in een nog te bouwen woning aangebracht, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van water dat door een verwarmingsketel wordt verwarmd. Met een vloerverwarming heb je een lagere watertemperatuur nodig, omdat het stralingsoppervlak groter is, dan ij het gebruik van radiatoren. Het nadeel van een vloerverwarming is dat bij een lekkage de vloer moet worden opengebroken. Met de lekdetectie kun je tegenwoordig de plaats van de lekkage exact bepalen. Het warm worden van de vloer heeft even zijn tijd nodig, maar als hij eenmaal warm is, zal de warmte lang worden vastgehouden. Wanneer je een verwarming in een te bouwen woning wil laten aanbrengen, dan zal men rekening houden met de ondervloer. De isolatie onder de vloer moet in orde zijn. Wanneer de woning klaar is, moet je er bij het inrichten op letten wat je op de vloer legt. Er zijn tegenwoordig vloeren genoeg waarvan je gebruik kunt maken. De temperatuur van het water bij een vloerverwarming mag niet hoger worden dan 50 graden Celsius om optimaal gebruik te maken van de warmteafgifte.

 

Een elektrische infrarood vloerverwarming

Er zijn situaties dat het niet mogelijk is om de sleuven te frezen voor een vloerverwarming. In zo’n geval is infrarood vloerverwarming de beste oplossing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 0,35 mm dunne verwarmingsfolie die een uitstekende warmte afgeeft. Bij deze elektrische infrarood vloerverwarming folie wordt koolstofvezel gebruikt als verwarmingselement. Het verbruikt weinig elektrische energie. Wanneer er geen sleuven gefreesd kunnen worden, dan wordt een elektrische vloerverwarming aangeraden (infrarood vloerverwarming). Het is een verwarming die als hoofdverwarming dienst doet.

Hieronder is een paragraaf over de voor- en nadelen van schuimbeton. Om zo duurzaam mogelijk te zijn met je vloerverwarming wil je alles goed hebben geïsoleerd, hier is schuimbeton een goede keuze voor. 

Voor- en nadelen schuimbeton

Schuimbeton is waanzinnig populair. Het wordt veel gebruikt als fundering, opvulling van kruipruimtes en het vullen van vervallen leidingwerk. Maar wat maakt schuimbeton nu zo geliefd? Hierbij een overzicht van enkele voordelen:

  • Het materiaal nivelleert zichzelf. Dat wil zeggen dat het vanzelf waterpas wordt.
  • Schuimbeton is recyclebaar.
  • De substantie is licht van gewicht.
  • Het is zeer makkelijk te plaatsen.
  • Schuimbeton is vocht- en schimmelbestendig.

 

Met bovenstaand lijstje is de keus gauw gemaakt. Toch zijn er ook nadelen aan de bouwstof. Hierbij een opsomming waar je rekening mee moet houden:

  • Voordat je gaat storten, moet je rekening houden met de voorbereidingstijd. Alle houten balken uit de ruimte moeten verwijderd zijn. Anders is er nog steeds kans op houtrot. Ook is het nodig om eventueel zand af te vlakken en gaten en kieren te dichten. Doe je dit niet, dan verspil je kostbaar materiaal.
  • De ruimte is ongeveer een week niet te betreden.
  • De gekozen ruimte is niet meer te gebruiken indien er eenmaal schuimbeton is gestort.

Geef een reactie