Schakel op tijd een tuinman in: maak je klaar voor de lente

Buiten hoor je steeds meer vogeltjes fluiten, de krokussen, narcissen en sneeuwklokjes beginnen te bloeien en verschillende bomen of struiken staan al in de knop: het voorjaar is in aantocht! Je tuin is na de winter zeker toe aan wat tuinonderhoud. Het is dus de hoogste tijd om je tuin klaar te maken voor de lente! Schakel hiervoor op tijd een tuinman in: het voorjaar is voor hen het drukste seizoen. 

 

In deze blog lees je meer over tuinonderhoud in het voorjaar en hoe je op tijd een tuinman kunt vinden.

Tuinonderhoud ter voorbereiding op het voorjaar

Tuinonderhoud is erg belangrijk: je verlengt hiermee de levensduur van je tuin en je zorgt ervoor dat je tuin er altijd netjes en verzorgd uitziet. Heb je zelf geen groene vingers? Dan is tuinonderhoud een flinke klus. Het wordt daarom aangeraden om een tuinman in te schakelen.

 

Ieder seizoen heeft zijn charme en daarmee verschillen ook de werkzaamheden van tuinonderhoud. In het voorjaar betekent dit vooral het verwijderen van de laatste bladeren en beplanting die de winter niet hebben overleefd. Vaak zit er groene aanslag op de bestrating, welke verwijderd moet worden. Heb je een vijver? Ook die moet na de winter worden schoongemaakt. 

 

Naast schoonmaken en opruimen, wordt ook het onkruid uit de tuin verwijderd en wordt de tuin bemest. Na een rondje schoffelen en snoeien is je tuin klaar voor het voorjaar!

Schakel op tijd een tuinman in

Zoals in deze blog al staat beschreven is het belangrijk om een tuinman in te schakelen om je tuin klaar te maken voor het voorjaar. Zeker wanneer je zelf geen groene vingers hebt.

 

Het drukste seizoen voor tuinmannen is het voorjaar: dit is namelijk ook het perfecte seizoen voor andere tuinwerken zoals tuinaanleg en tuinrenovatie. Wees er dus op tijd bij wanneer je een hovenier wilt inschakelen! Dit kun je bijvoorbeeld doen via internet, waar je op websites zoals https://www.de10beste.nl/tuinmannen/ terecht komt. Je vind handige overzichten van hoveniers bij jou in de regio en kunt eenvoudig verschillende offertes van tuinaannemers aanvragen en vergelijken. 

Zelf je tuin klaarmaken voor de lente

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je tuin zelf klaar te maken voor het voorjaar. Hieronder geven we een aantal handige tips!

 

  1. Begin met opruimen: het begint allemaal met het opruimen van de laatste sporen van de winter, zoals bladeren en takken. Verwijder planten die de winter niet hebben overleefd en zorg ervoor dat ook andere troep wordt opgeruimd. 
  2. Start met het snoeien: vervolgens kun je planten, bomen en struiken gaan snoeien. Dit kun je het beste doen in februari of maart. Verwijder tijdens het snoeien dode en oude takken, want snoeien doet groeien!
  3. Verwijder onkruid: onkruid groeit ontzettend snel, dus zodra de temperatuur boven het vriespunt komt en de eerste zonnestralen zijn verschenen, schiet het al uit de grond. Verwijder onkruid zo snel mogelijk, zodat het niet verder kan verspreiden. 
  4. Verzorg je gazon: ook je gazon kan na de winter wat aandacht gebruiken. Heb je last van mos? Dan is het nodig om je gazon te verticuteren. Zo krijg het gras wee alle ruimte en voedingsstoffen om te groeien. Zodra er geen sprake meer is van nachtvorst, kun je kale plekken opnieuw inzaaien.
  5. Maak je terras en tuinpad schoon: na de winter heb je vaak te maken met groene aanslag op de tegels. Dit kun je eenvoudig verwijderen met een hogedrukspuit, strooizout, (groene) Biotex of schoonmaakazijn. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of chloor: deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de rest van je tuin. 
  6. Ga naar het tuincentrum: met de lentekriebels in je buik en een verzorgde tuin, is het ook tijd voor iets nieuws. Ga er lekker op uit en kies voor nieuwe tuinaccessoires, beplanting en verlichting. Dit geeft de finishing touch!

Geef een reactie