Schuifdeurkast of zweefdeurkast? De verschillen en voor- en nadelen 

De aanschaf van een nieuwe kledingkast is niet altijd makkelijk. Want wat voor kast kunt u nu het beste kiezen? In “kastenland” komen nogal wat termen en opties voorbij. Het kan maar zo zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Eén van de meest voorkomende vragen gaat over de schuifdeur- en zweefdeurkasten. Want wat is het verschil? En hoe kunt u een weloverwogen keuze maken?

Wij leggen het u graag uit!

Schuifdeurkast: Een schuifdeurkast is een garderobekast met minstens 2 deuren die voor elkaar langs schuiven bij het openen en dichtdoen van de kast. De deuren vallen in de voorzijde van de kast en rollen op wieltjes over een rails. In de meeste gevallen zowel aan de boven- als onderkant van de kast.

Zweefdeurkast: Ook een zweefdeurkast heeft ten minste 2 deuren die voor elkaar langs schuiven bij het open en dichtdoen van de kast. De deuren hangen voor de kast en rollen alleen in een bovenrail.

Het verschil zit hem in de manier waarop de deuren aan de kast zijn bevestigd.

De voor- en nadelen

Nu weet u wat het verschil is tussen een zweefdeurkast en een schuifdeurkast. Maar welke moet u nu kiezen? We zetten een aantal voor- en nadelen op een rijtje:

  • Stof in de kast: doordat de deuren van een schuifdeurkast ín de kast vallen, sluiten ze de kast beter af dan een zweefdeurkast. Doordat bij de zweefdeurkast de deur ervoor valt, is er een spleetje waar het stof doorheen kan dwarrelen. In een schuifdeurkast komt wat minder stof naar binnen.
  • Soepel schuiven van de deuren: in de meeste gevallen hebben schuifdeurkasten zowel aan de onder- als bovenkant van de kast een rail waar de deuren met behulp van wieltjes overheen schuiven. Dit kan op den duur problemen geven met de soepelheid van het schuiven. Bijvoorbeeld doordat er bij het openen en sluiten stof op de onderrail terecht komt. Bij een zweefdeurkast heeft u dit probleem niet omdat de deuren alleen over de bovenrail schuiven. De deuren zullen altijd mooi en soepel open en dicht gaan.
  • Geluid van het schuiven: het open en dicht schuiven van de deuren maakt bij een zweefdeurkast minder geluid. Dit heeft wederom te maken met het rollen over slechts de bovenrail.
  • Uitstraling: de zweefdeurkast geeft een moderne uitstraling, de mooie deuren zijn goed zichtbaar en hangen als een ware blikvanger voor de kast. Echter onderschat de deuren van een schuifkast niet! Er is tegenwoordig zóveel keuze uit mooie materialen, stijlen en kleuren dat ook een schuifkast een mooie en moderne uitstraling heeft!

Geef een reactie