Tips en trucs voor een veilig huis

Terwijl we in de comfort en de veiligheid van ons eigen huis leven, kan het gemakkelijk zijn om te vergeten dat er nog steeds potentiële veiligheidsrisico’s zijn. Dit kunnen branden, overstromingen, vermogensverlies, inbrekers of erger zijn. Gelukkig helpen deze veiligheidstips voor thuis je om de verborgen gevaren die mogelijk in uw huis op de loer liggen te beoordelen en te analyseren, zodat je corrigerende maatregelen kunt nemen en comfortabel kunt leven.

Bescherm je huis tegen inbrekers

Misschien is één van de grootste veiligheidsrisico’s die gepaard kan gaan met het woningbezit wel inbraak. Deel dus alleen huiscodes of huissleutels met degenen die je echt vertrouwt. Wanneer je voor langere tijd van huis weggaat, deel dan niet op sociale media wanneer je weg bent. Overweeg voor extra veiligheid buiten bewakingscamera’s, bewegingsmelderlampen of videodeursloten. Zo zorg voor voldoende huisbeveiliging en kan je met een gerust hart lekker op vakantie. 

Houd altijd de brandveiligheid thuis in je achterhoofd

Huisbranden kunnen extreem verwoestend of zelfs levensbedreigend zijn. Hoewel het moeilijk is om comfortabel te leven terwijl je alle brandgevaar hebt geëlimineerd, zijn er stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat situaties met hoog risico niet voorkomen.  Verlaat bijvoorbeeld nooit de keuken tijdens het koken. Zorg daarnaast dat aanrechtbladen vrij zijn van rommel, vet en brandbare voorwerpen zoals haarlak, insectenspray of luchtverfrisser. Als u een open haard, kaarsen of andere bronnen van open vuur hebt, laat het dan nooit onbeheerd achter en plaats het op een niet-ontvlambaar oppervlak, vrij van potentieel ontvlambare voorwerpen. Zorg daarnaast altijd voor rook- en koolmonoxidemelders in uw huis om de brandveiligheid te handhaven en controleer de batterijen en test ze regelmatig.

Zorg voor gezonde lucht binnen

De meeste mensen beseffen het niet, maar vaak is de luchtkwaliteit binnenshuis slechter dan de lucht buiten. Het is dus van groot belang om voldoende aandacht te besteden aan ons binnenklimaat, want we brengen maar liefst 80 tot 90 % van onze tijd door in onze woning. Een eenvoudige manier om de lucht in je woning gezond te houden, is ze regelmatig te verluchten. Dat kan door de ramen open te zetten, maar ook door een ventilatierooster. Ventilatieroosters en ventielen zorgen voor een gecontroleerde luchtstroom binnen de woning. Dit is erg belangrijk om de woning schimmel- en vochtvrij te houden en gezondheidsklachten tegen te gaan. 

Geef een reactie