Tuinontwerpers aan het woord: Dé tuintrends van 2020

Tuinontwerpers aan het woord - Dé tuintrends van 2020

We kunnen er niet om heen dat we te maken hebben met een veranderend klimaat. Opwarming van de aarde is vandaag de dag natuurlijk een ultra gevoelig onderwerp. Maar niet alleen op grote schaal, zoals de smeltende ijskappen, hebben te lijden onder de veranderende omstandigheden. De zomers worden alsmaar warmer en droger, de winters worden zachter en over het hele jaar gezien wordt het alsmaar natter.

Deze veranderende weersomstandigheden hebben invloed op onze tuinen. Daarom hebben we drie tuintrends op een rijtje gezet voor 2020.

De eerste tuintrend: Klimaatadaptie

De aanhoudende verandering van het klimaat vraagt om oplossingen.  Dit noemen we klimaatadaptie. Dit betekent dat er een oplossing wordt gezocht om de schade te beperken en de kansen van klimaatverandering te benutten.

Zo zien we in openbare plekken veel plekken voor waterberging. Dit heeft twee redenen. Enerzijds om de hevige piekbuien waar we door worden geteisterd op te vangen. Anderzijds om juist in de droge periode de graszoden en planten van water te voorzien. In de tuin kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een beregeningssysteem.

Klimaatadaptie houdt ook in dat we andere plantsoorten kunnen planten die anders niet zouden overleven in ons klimaat. Tegenwoordig zien we steeds meer de ‘Urban jungle style’ in onze tuinen terugkomen.

De tweede trend: Tuin als deel van de woning

Doordat we steeds meer van het ‘buitenleven’ kunnen genieten vanwege het warmere weer. Daarom betrekken steeds meer huishoudens de woning bij de tuin. Dit kan door middel van het creëren van een leuk terras en in sommige gevallen een buitenkeuken. Er zijn ook woningen waar openslaande deuren geplaats worden om het geheel in elkaar over te laten lopen. Hierbij willen we graag dat onze stijl van tuinmeubilair aansluit bij het meubilair dat we al in de woning zelf hebben staan.

De laatste trend: De tuin als verlening van de woning

De laatste trend is een wat duurdere en minder voorkomende trend dan de bovenste twee. Maar wel een trend waar rekening mee gehouden moet worden. Door de hete zomers merken we een grotere vraag naar verkoeling.  Een zwembaden en, in kleinere tuinen, een plunge pool wordt alsmaar populairder. Ook een buitendouche is tegenwoordig vrij normaal.

Voor een spa-achtig idee zijn er ook tuinen waar een jacuzzi wordt geplaatst. Hierdoor kunt u ook op wat koelere dagen van de tuin genieten.

De laatste trends zal misschien een klein beetje een ver van uw bedshow zijn. Maar zeker trend 1 en 2 zijn het overdenken waard. Er is tenslotte niks prettiger om van de tuin te genieten.

Geef een reactie