Een vijver algen bestrijden? Gebruik het vijverhandboek voor meer informatie!

Heb je te maken met een vijver dan is het vijverhandboek ideaal, maar zeker wanneer je een vijver algen bestrijden gaat starten. Het is niet altijd even gemakkelijk om algen te gaan bestrijden. Het vindt nou eenmaal plaats in de vijver, maar dat wil niet zeggen dat je dit ook graag terug ziet. Een klein beetje alg kan geen kwaad, maar wanneer je hier niets aan doet, dan zal je zien dat dit alleen maar erger wordt en dat het ook schadelijk is voor bijvoorbeeld de vissen die in de vijver zwemmen, maar ook voor de andere planten die in de vijver staan. Daarom is het handig om eens goed te kijken naar wat er allemaal moet gebeuren om deze vijver algen bestrijden aan te gaan. Het bestrijden van deze lagen is altijd tweeledig. Het heeft geen zin om alleen maar de algen te doden, want dan is de kans heel groot dat het weer terugkomt. Dit is een typisch geval van het aanpakken van de oorzaak en niet het aanpakken van het gevolg. De algen kunnen als het gevolg worden gezien, maar dit is dus niet genoeg om aan te pakken. Je moet hiervoor tot de diepere kern komen om ervoor te zorgen dat deze helemaal goed worden gedood en dus ook niet meer terugkeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt en iedere keer weer aan de slag kan met het bestrijden hiervan.

Hoe ga je dan aan de slag met het vijver algen bestrijden?

Het vijverhandboek geeft je alle handvatten al om te starten met deze diepe reiniging van de vijver om dit onder andere tegen te gaan. Het voordeel van deze diepe reiniging is dat niet alleen de algen worden verwijderd, maar je daarnaast ook andere ongemakken in je vijver direct meepakt. De waterplanten die je in de vijver hebt gezet wil je wel nog kunnen blijven zien, maar doordat de algen ervoor groeien kunnen deze de planten gaan overwoekeren den dat zou zonde zijn. Tevens zullen de waterplanten dit ook niet overleven. De oorzaak, welke dus ook moet worden aangepakt, van de algen is dat de vijver vaak te voedzaam is hiervoor. Dat kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan zuurstofplanten in de vijver en daardoor zullen de algen juist naar voren komen en je de kop op steken. Ook kan het te maken hebben met een te lage waterhardheid. Dit heeft ook een gevolg waarbij het vijver algen bestrijden moet worden uitgevoerd.

De oorzaak echt aanpakken om het vijver algen bestrijden te laten slagen

Belangrijk is dus om die twee punten nader te bekijken en eventueel aan te gaan pakken. Omdat er te weinig zuurstofplanten in een vijver staan kan het gebeuren dat deze niet alle voedingsstoffen uit de vijver opnemen, waardoor de algen ontstaan. Is het water zacht, dan zullen deze ook tevoorschijn komen. Bij het vijver algen bestrijden moet je niet alleen de algen zelf doden, maar ook de sporen die het heeft achtergelaten. Deze sporen kunnen er namelijk voor zorgen dat er nieuwe algen ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen, anders heb je namelijk al het werk voor niets gedaan. Zorg er ook voor dat je genoeg en goede kwaliteit aan spullen in huis hebt om deze klus te klaren, op die manier worden er goede resultaten behaald en zal je zien dat er daadwerkelijk een oplossing is gekomen voor het probleem waar je mee te maken hebt gekregen.

Geef een reactie