Zonnepanelen in de tuin plaatsen, mag dat?

Als je een huis met een tuin hebt dan is het zeker mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld een overweging als je dak niet geschikt is. De kosten van zonnepanelen in de tuin liggen wel hoger dan wanneer ze op een dak worden geplaatst. Dit heeft te maken met de ‘fundering’ die nodig is als zonnepanelen op de grond worden geplaatst. Je kunt ze immers niet zomaar op het gras leggen. Ook is er meer bekabeling nodig als de zonnepanelen niet op het huis liggen maar in de tuin. Maar het is zeker een optie als het dak niet geschikt is.

Wanneer kunnen zonnepanelen niet op het dak?

Sommige soorten daken zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Het materiaal op het dak is bijvoorbeeld te zacht of te licht waardoor het dak de panelen niet houdt. Woon je in een monumentaal pand dan kan het zijn dat het plaatsen van zonnepanelen uit esthetisch oogpunt niet wordt goedgekeurd. Ook kan het zijn dat er op het dak geen ruimte is door de aanwezigheid van een dakkapel of schoorstenen. Tot slot kan het zijn dat het dak niet gunstig ligt ten opzichte van de zon. Een dak op het noorden zal qua zonlicht niet veel opbrengen. 

Hoe worden zonnepanelen in de tuin geplaatst?

Bij voorkeur worden de panelen op een harde ondergrond geplaatst dus op stenen, tegels of beton. Plaatsing op een gazon kan, maar dan moet er een versteviging worden aangebracht. Vervolgens wordt er bekabeling naar de woning gelegd waar de opgewekte stroom via de omvormer aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Een groot voordeel van zonnepanelen op de grond is dat je ze gemakkelijk kunt schoonhouden. Door eens in de zoveel tijd de zonnepanelen te reinigen zorg je ervoor dat ze altijd het hoogst haalbare rendement zullen geven. 

Is het toegestaan om zonnepanelen in de tuin te leggen?

In de meeste gevallen mag je zonnepanelen in je tuin leggen. Wel is het zo dat je slechts een bepaald percentage van je tuin mag ‘bebouwen. Als je twijfelt kun je beter vooraf contact opnemen met de gemeente om te overleggen over je plannen. Het zou immers zonde zijn als je naderhand de zonnepanelen weer weg moet halen.

 

Geef een reactie