Ins & Outs

10 tips voor het maken en onderhouden van jouw eigen moestuin!

Het weer in Nederland wordt in de loop der jaren steeds warmer. Van de ene kant is dat natuurlijk super fijn: lekker warme zomers en weinig strenge winters. Er zit ook een maar aan. Voor de boeren zijn de onvoorspelbare weersomstandigheden van tegenwoordig juist ongunstig. Dit jaar zijn de bijvoorbeeld de aardappels en het fruit stukken duurder dan andere jaren, omdat veel van de bloemen kapot gevroren zijn.

 

Vanuit dat oogpunt gezien, is het dus ideaal om zelf je eigen moestuintje te beginnen! Je hebt er niet overdreven veel plaats voor nodig; en als je alleen maar een balkon hebt is dat probleem ook zo opgelost! Ik zal je een aantal handige moestuin tips geven over het onderhouden van je eigen moestuin.

1. De juiste plaats van je moestuin

Ten eerst zal ik even beginnen met de plaats van je moestuin. Heb je een grote tuin? Dan is een geschikte plaats uitkiezen vrij makkelijk. Kies dan gelijk voor een groter oppervlak, zodat je er meteen volop van kunt genieten! Zorg er in ieder geval voor dat de plek die je kiest, van 10.00 uur tot 16.00 uur in de zon staat. Woon je in een flat of een appartementje met een balkon? Dan is het ideaal om zelf van bijvoorbeeld hout een hoge bak te maken van de gewenste afmeting. Zorg dan in elk geval voor stevig hout en behandel hem vooraf, zodat het een stevige bak blijft.

2. Moestuin indeling

Leer van voorgaande jaren wat wel en niet goed ging. Maar ook belangrijk is om te kijken wat jij dit jaar graag eens wil uitproberen en wil eten. Het beste is om in vakken te werken: zo houd je het overzicht en raken de plantjes ook nooit door elkaar met de wortels. Daarmee voorkom je dat je het volgend jaar ongewenste plantjes krijgt. Een handige tip: zaai nooit 2 jaar op rij dezelfde groenten op dezelfde plaats!

3. Goede grond

Vaak wordt hier niet zo bij stil gestaan, maar de kwaliteit van de grond is een hele belangrijke factor voor een goede groei! Gebruik het liefst nieuw grond, maar haal bij oud grond eerst de oude begroeiing eruit! De bovenste laag moet goed los zijn, dan hebben de plantjes meer ruimte om het water op te nemen en beter te groeien. Gebruik in ieder geval goede tuingrond en meng het met organische compost, hierdoor groeien de groenten en het fruit extra goed!

4. Voorzaaien

Het ideale is om vooraf aan het moestuin-seizoen vast je zaadjes binnen voor te zaaien. Hiermee versnel je het groeiproces in de moestuin en heb je een betere kans van slagen. Zaai je plantje niet te diep: je zaait hem net zo diep als dat het zaadje groot is. Is je zaadje 1 cm, dan zaai je hem 1 cm onder de grond.

5. Pot op tijd over!

Begin je met voorzaaien? Houdt er dan rekening mee dat de pot op een gegeven moment te klein kan worden. Plant jouw plantje dan over in je moestuin en blijf hem voldoende water (en compost) geven.

6. Houd een dagboek bij

Handig voor het jaar erop om terug te kijken wat geslaagd is en niet. Het geeft je achteraf ook nieuwe inzichten in wat wel of niet heeft gewerkt. Het is uiteraard ook makkelijk om je klusjes in bij te houden!

7. Tot slot: Geniet!

Geniet van het bezig zijn met je moestuin en alles daarom heen. Het is een prachtig proces wat veel voldoening geeft. En uiteraard: geniet van het fruit en de groenten die je helemaal zelf hebt gekweekt! Die smaken vaak het beste..