Tuintrends

Het creëren van aangename leefruimten in de tuin staat vandaag de dag hoog op de designer agenda. Ook in 2017 laten ontwerpers zich weer helemaal gaan in de tuin. Hieronder vind je de voornaamste trends die zij daarbij volgen.

1. Vintage modern en ultramodern

In de tuin anno 2017 kan luxe veel gedaanten aannemen. Sommige ontwerpers trekken een uitgesproken hedendaagse kaart en gaan aan de slag met industriële materialen, leren afwerkingen of zelfs koperen elementen. Ook RVS is hier aan een opmars bezig.De moderne vintage look leeft dan weer voort in het gebruik van diverse houtsoorten. Met name steigerhout en teak zijn blijvers die tegelijk rustiek en modern aanvoelen. Deze materialen zijn ook duurzaam, ecologisch en verweren ‘mooi’.

 

2. Think global

In de moderne tuin vind je invloeden van overal ter wereld. Aziatische keramiek blijft in. Als je op zoek gaat naar Chinese of Japanse tuinen kom je dit materiaal ook zeker tegen. Een vleugje Marokko komt terug in lantaarns of handgemaakte accessoires. Mediterrane motieven duiken op in het textiel.

3. Flexibel

De grens tussen binnen en buiten vervaagt. Zo maken de loungesets ook binnenshuis stappen. Naast een eetruimte werd de tuin zo ook meer en meer een ‘chat and chill’ ruimte, die integraal deel uitmaakt van de leefomgeving. De ‘permanente’ aard van het buitenmeubilair is ook een trend die hierbij aansluit.

 

4. Kleuren

Elk jaar heeft zijn kleur en voor 2017 is dat indigo. Ook het gebruik van koraalkleuren valt op. Azuurblauw en wit is bijvoorbeeld een geliefde combinatie, maar ook aan appelrood of zonnegeel laat deze kleur zich graag koppelen. Verder blijven vooral de natuurlijke, neutralere kleuren overeind omwille van hun grote integratiekracht: zand, mokka, steenkool en crème.

 

5. Patronen

Een voortrekker van deze trend was de nieuwe collectie van Elaine Smith, waarin tal van exotische patronen terug te vinden zijn. Kuba-prints, bloemen, dieren of vogels: elk patroon is goed. Vaak gaat deze trend daarbij hand in hand met de globale trend en met de kleurtrends van het moment.