4 tips om je tuin voorjaar-klaar te maken!

De lente is weer officieel begonnen en daar zijn wij natuurlijk erg blij mee! Dit betekent wel dat de tuin weer aangepakt moet worden. Als het zonnetje schijnt, wil je natuurlijk wel genieten van een goed onderhouden gazon, gezonde planten en schone terrastegels. Dit kost even wat werk, maar je zult achteraf blij zijn dat je hier moeite in hebt gestoken. Maar waar moet je eigenlijk beginnen? In dit artikel delen we vier tips!

Tip 1: Tuin bemesten

De eerste tip is bemesten. In de winter heeft tuin veel te verduren gehad en daarom kan de grond wel wat voedingsstoffen gebruiken. De tuin krijgt dan weer kracht om te groeien en bloeien. Je bemest hier trouwens niet de planten, maar de grond. In de grond zitten namelijk allerlei schimmels, bacteriƫn en insecten die de boel flink kunnen verstoren. Bemest je de grond, dan voorkom je deze ellende voor een groot deel.

Tip 2: Onkruid verwijderen

De meeste mensen haten het om onkruid te verwijderen en dat begrijpen we wel. Helaas is het toch echt een klus die geklaard moet worden. Het beste kun je dit met de hand doen, want dat is het meest efficiƫnt. Om het toch iets makkelijker te maken, kun je eventueel een schoffel gebruiken om alles alvast een beetje los te maken.

Tip 3: Kalk strooien

Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem wordt verhoogd. Planten geven namelijk zuur af, maar door (regen)water wordt de pH-waarde weer verlaagd. Dankzij kalk verbetert de pH-waarde weer, waardoor de bodemstructuur ook weer beter wordt. De grond wordt ruller en luchtiger en dat is wenselijk.

Let er echter op dat je alleen kalk moet strooien als je echt zeker weet dat de grond zuur is. Als kalk op basische grond wordt gestrooid, dan krijg je in de zomer een geel gazon. Ook hoort kalk niet het hele jaar gestrooid te worden, want als je dit reeds in het najaar gedaan hebt, dan hoef je dit in het voorjaar niet nog een keer te doen. Overigens wordt aangeraden om kalk in het najaar te strooien, want dan krijgt het de tijd om in de bodem op te lossen.

Tip 4: Gazon verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van dood gras en mos. Dit kun je het beste doen nadat je het gras heel kort gemaaid hebt. Ook moet het gras idealiter een beetje vochtig zijn wanneer je gaat verticuteren. In de ochtend is het gras vaak een beetje vochtig van de dauw, dus dan is het een goed moment.

Verticuteer in eenzelfde richting om voor mooie, rechte banen op het gazon te zorgen. Daarna haal je alle losgekomen grasrestjes, onkruid en stukjes mos weg. Vervolgens moet je het gazon nog een keer verticuteren, maar dan ga je de tegengestelde richting op. Je zult zien dat er weer nieuwe stukjes loskomen en deze ruim je dan opnieuw op. En nu ben je klaar!

Geef een reactie