Dakrandbeveiliging voorkomt ongevallen als gevolg van vallen van grote hoogte

Elk jaar doen zich bij bouw- en installatiewerkzaamheden talrijke en soms ernstige ongevallen voor als gevolg van vallen van een hoogte. Het ontbreken van valbeveiliging is dan de grote schuldige. Onder valbeveiliging vallen o.a. valnetten, tijdelijke dakrandbeveiliging, veiligheidsnetten en diverse persoonlijke beschermingsmiddelen.

De wetgever schrijft heel specifiek voor, dat bij het werken op hoogte waar valgevaar bestaat, de werkgever voorzorgsmaatregelen moet treffen om vallen te voorkomen. Tenzij het gevaar van vallen kan worden geƫlimineerd door collectieve beschermingsmiddelen en/of persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Alle soorten valbeveiliging moet in goede staat zijn. Want het leven van een medewerker kan ervan afhangen!

Alleen goedgekeurd en getest materiaal mag worden gebruikt

In principe mogen alleen valbeveiligingsproducten die zijn getest en goedgekeurd door een gekwalificeerd persoon in gebruik worden genomen. Beschadigde valbeveiligingsproducten moeten

onmiddellijk buiten gebruik worden gesteld. Bijvoorbeeld in geval van:

  • schade aan riemen en naden en touwen;
  • zware thermische belasting, sporen van smelten, ingebrande lasparels;
  • vervormde, gecorrodeerde en niet-functionerende beslagdelen;
  • sterke vervuiling;
  • een valbelasting;
  • contact met chemicaliĆ«n;
  • intensieve blootstelling aan UV-straling.

Dakrandbeveiliging

Dakrandbeveiliging voorkomt dat mensen die in gevaarlijke zones werken of zich daar bevinden, over een valrand kunnen vallen. Het dient dus ter voorkoming van levensgevaarlijke valincidenten. Dakrandbeveiliging is collectieve valbeveiliging. Het beschermt alle mensen die zich op het dak bevinden, tegelijkertijd. Dit soort valbeveiliging heeft altijd voorrang op individuele valbeveiliging. Waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen van hoogte.

Valnet

Een valnet is net als dakrandbeveiliging een collectief werkende technische voorziening die personen beschermt tegen een dodelijke val. In de Technische regels voor werkplekken ASR A2.1 wordt de opvangvoorziening gedefinieerd als een voorziening die duurzaam werkt en zo personen bij een val zonder hun toedoen opvangt. Verder vallen wordt zo voorkomen.

Laat een vakman de valbeveiliging ontwerpen

Valbeveiliging is Nederland verplicht. Als er een goed ontworpen plan wordt opgesteld door een professional kan valbeveiliging haast altijd perfect passen in de infrastructuur. Dat geldt zowel voor individuele – en vaste ankerpunten voor de beveiliging bij een val als voor complexe kabelbeveiligingssystemen. Kabelbeveiligingssystemen waarmee het volledige dakoppervlak en lange werktrajecten onderbrekingsvrij worden beveiligd. Vaak is een combinatie van diverse soorten beveiliging de beste oplossing.

Geef een reactie