Voor welk soort gras kan ik het beste kiezen?

Het is heerlijk om een prachtig onderhouden gazon te hebben. Toch kan het best lastig zijn om een goed soort gras te kiezen voor je gazon. Er bestaan namelijk ongeveer duizend soorten gras. Voor je gazon is een variatie van verschillende soorten het beste. Dat ligt ook erg aan de functie van je gazon. Als je gazon vooral voor de sier is dan heb je natuurlijk baat bij ander gras dan als je bijvoorbeeld veel wil spelen op het gazon met kinderen.

Zaden

Zaden is erg goedkoop en is heel flexibel. Je kunt het eigenlijk in iedere vorm krijgen die je wil. Een nadeel is dat je vaak pas na drie weken wat groen begint te zien.

Zoden

Zoden is iets duurder dan zaden. Wel is het zo dat je direct een mooie groene waas hebt in je tuin. Een nadeel is ook dat zoden niet goed werkt bij ronde figuren.

Kunstgras

De voordelen van kunstgras zijn dat het weinig onderhoud nodig heeft en lang meegaat. Wel is het de duurste optie.

Verschillende gazonsoorten

Voor ieder type gazon is het verstandig om een ander type gras te kiezen. Zo wordt de functie van het gazon zoveel mogelijk nagestreefd.

 1. Siergazon
  Je dient voor dit soort gazon te kiezen als je weinig op het gras gaat lopen. Je kiest bij dit gazon voor fijne grassoorten.
 2. Speelgazon
  Als er veel op het gras wordt gelopen dan kun je voor speelgraskiezen. Dit is vaak wat sterker gras.
 3. Sportgazon
  Dit gazon is geschikt als het nog intensiever gebruikt wordt in vergelijking tot het speelgazon. Hier kan bijvoorbeeld op gerend worden of een potje voetbal gespeeld worden.
 4. Schaduwgazon
  Het schaduwgazon is ideaal voor plekken waar de zon niet zoveel schijnt. Schaduwgazon kan prima overleven met weinig licht. Dit zorgt ervoor dat ook als het weer even tegenzit het gras dus prima groen en mooi blijft. Kies alleen voor dit gazon als het echt niet anders kan.

Geef een reactie