Houtkachel installeren door plafond en dak: zo doe je dat!

In en rondom het huis klussen is een hobby van veel mannen en vrouwen in Nederland. Soms is het nodig om een houtkachel te installeren door plafond en dak. Het is niet zo vanzelfsprekend hoe je dit op de correcte manier doet. Het is belangrijk om een kachelpijp te hebben. Lees verder om meer te lezen over dit onderwerp.

Vrijstaande houtkachels

In de meeste gevallen wordt een installatie uitgevoerd bij een vrijstaande houtkachel. De vrijstaande houtkachel is veelal voorzien van een bovenaansluiting, waardoor het makkelijk is om de kachelpijp door het plafond en dak te installeren. Zo zorg je ervoor dat je een goede trek hebt en heb je het extra warm in je huis.

Moeilijkheden

Dit betekent niet dat de installatie niet vergezeld gaat met allerhande moeilijkheden. Dikwijls is het knap ingewikkeld om gaten te boren in het plafond, want dit moet op de goede plek gebeuren. Bovendien moeten de gaten de goede grootte hebben. Als de grootte of de plek niet kloppen is dat een recept voor moeilijkheden.

Installeren van een houtkachel

Meestal plaats je een houtkachel meteen onder het puntje waar de kachelpijp is gezet. Je moet proberen te voorkomen dat je met bochten gaat werken, want dit is een recept voor ongelukken en pech. Houd een goede afstand tot voorwerpen die brandbaar zijn zoals behang. Te denken valt aan een afstand van dertig centimeter, want alleen dan ben je verzekerd van je eigen persoonlijke veiligheid. Je kunt een enkelwandige kachelpijp gebruiken of een dubbelwandige kachelpijp. Dit hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Maak altijd gebruik van een dakdoorvoerset. Tevens is het van belang om te voorkomen dat de kachelpijp boven de nok komt. Dit zorgt ervoor dat de rook terug slaat.

Aan de slag

Nu je meer te weten bent gekomen over een kachelpijp, rest je slechts een bezoekje aan Woodburner.nl voordat je aan de slag kunt gaan. Houd de tips die zijn besproken goed in je achterhoofd, want alleen op deze manier voorkom je problemen.

firewood burned on fireplace

Geef een reactie