Leuk idee voor in je tuin: zelf een tuinmuur maken

Lijkt jouw tuin oninteressant of ben je op zoek naar verandering en wil je iets nieuws doen in je tuin? Waarom bouw je dan geen tuinmuur? Je denkt misschien dat dit veel werk is, maar dat is het echt niet. Een muur kan snel worden gemaakt met behulp van de juiste materialen. Hieronder lees je hoe je zelf een tuinmuur kunt maken.

Voordelen van een tuinmuur

Een tuinmuur biedt enkele voordelen. Zo kan een tuinmuur voor privacy zorgen. Ook kan een tuinmuur helpen voorkomen dat de tuin er rommelig uitziet, vooral wanneer er aan weerszijden van de muur planten op verschillende hoogten naast elkaar groeien. Daarnaast creëert het een gevoel van omheining, waardoor jij je in uw eigen privéoase waant. Dit is vooral handig als je in een stedelijke omgeving woont en even weg wilt van al dat lawaai!

Denk na over wat je wilt doen

Het is handig om te bedenken waar je de muur voor wilt gebruiken en welke look je deze wilt geven. Ook moet je nadenken over de materialen die je wilt gebruiken, voordat je kunt beginnen met bouwen.

Zoek en bereid de plaats voor

Kies een plaats voor je muur. Kijk rond in jouw tuin om de beste plaats te vinden. Je wilt er zeker van zijn dat het een vlakke ondergrond heeft en niet te dicht bij een waterbron of bomen staat (die kunnen erosie veroorzaken). Zorg er ook voor dat het niet te dicht bij gebouwen is, want dat kan het onderhoud van jouw tuinmuur bemoeilijken. Egaliseer vervolgens de grond indien nodig door het uitgraven van vuil van onder het gebied waar je wilt dat je muur opgebouwd wordt.

De fundering voorbereiden en leggen

Zodra je de juiste locatie voor jouw tuinmuur hebt gekozen, is het tijd om de fundering voor te bereiden. Dit is de belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat jouw tuinmuur sterk staat en lang meegaat. Met een schop of spade graaf je een gat van een meter diep en een meter breed. Meet vervolgens vanaf dit punt nog eens tien centimeter en zet je waterpas er zo recht mogelijk bovenop (dit is waar je de stenen gaat plaatsen). Om de stabiliteit en duurzaamheid van je bakstenen fundering te garanderen, gebruik je bakstenen van ongeveer 12-15 centimeter lang.

De muur optrekken

Als je een muur bouwt die meer dan een paar meter hoog is, heb je een boormachine nodig om gaten te boren voor de bestrating. Zorg er vervolgens voor dat de muur waterpas staat. Anders kan een kant na verloop van tijd naar beneden hellen als gevolg van afvloeiing door regen of gewoon door verzakking naarmate hij ouder wordt.

Geef een reactie