Waarom een compressor voor je tuin?

Een compressor, het is een woord wat je vaak hoort maar wat is het precies? Een compressor is een machine die ‘’meer lucht’’ in dezelfde ruimte perst. Het gas krijgt hierdoor een hogere dichtheid. Vanuit de scheikunde geredeneerd kan een veranderde dichtheid leiden tot andere eigenschappen. Zo kan een gas bij een hoge druk vloeibaar worden en is er bijvoorbeeld een lagere temperatuur nodig om het gas te ontbranden. Een compressor van een verbrandingsmotor kan dus bijvoorbeeld worden toegepast in cilinders van een motor zodat er een lagere temperatuur nodig is om de brandstof te laten ontbranden, maar een andere soort compressor, zoals een schroefcompressor, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om perslucht te maken. 

Het grotere werk

In de grote industrie worden erg veel compressors gebruikt. Als er namelijk een continue reactie optreedt zoals in een fabriek, dan loont het al snel om de omgevingsfactoren een beetje te veranderen. Als die compressor namelijk voortdurend leidt voor gunstige eigenschappen van de gassen, dan betekent dit dat er minder energie verbruikt hoeft te worden. Dit is natuurlijk goed voor het milieu maar ook erg fijn voor de portemonnee. Naast deze grote industrie kunnen compressors ook erg goed gebruikt worden door een particulier. 

Voor iedereen een aanrader

Een compressor is erg handig voor een particulier vanwege de vele mogelijke toepassingen. Een compressor zorgt namelijk voor een drukverschil en dit drukverschil is erg handig in meer situaties dan je denkt. Een vrij voor de hand liggende toepassing is het oppompen van banden. Als de druk in de compressor hoger is dan in de band, dan zal het lucht dus de band ingaan en zal deze opgeblazen worden. Naast banden kan een compressor natuurlijk ook handig zijn om andere dingen op te blazen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een luchtbed of een opblaaskussen. Ook zijn er minder voor de hand liggende toepassingen van een compressor. Voorbeelden van minder voor de hand liggende toepassingen van een compressor zijn namelijk het schieten van spijkers of nietjes, tegels weghakken en het spuiten van verf. 

Waar je op moet letten

Doordat er zo veel toepassingen zijn van een compressor, kan het erg handig zijn een compressor aan te schaffen. Hierbij zijn wel een aantal onderdelen waar rekening mee gehouden moet worden. Allereerst moet je rekening houden met de benodigde druk. Alle soorten gereedschap hebben namelijk een verschillende benodigde druk. Als je een compressor hebt die deze druk niet aankan dan heeft verder kijken naar deze compressor ook geen zin. Verder is het verbruik van je machine erg relevant. Dit verbruik wordt uitgedrukt in liter per minuut. Het motorvermogen van de compressor is ook zeer relevant. Dit is namelijk nodig om in te schatten of er voldoende perslucht gegenereerd kan worden. Tot slot is er nog de inhoud. Als deze groter is kan er langer een vermogen geleverd worden. 

De juiste prijs-kwaliteit verhouding

Zoals verteld zijn er dus erg veel soorten compressoren en zijn er ook erg veel verschillende toepassingen. Naast een grote industriële compressor van bijvoorbeeld Kleinjan compressoren, kan het dus voor de particulier ook ten zeerste aan te raden zijn een compressor aan te schaffen. Wel is het dus erg belangrijk dat er van tevoren gekeken wordt naar de vier criteria voor een goede compressor en dat ook de afweging wordt gemaakt of het de juiste prijs-kwaliteit verhouding is. 

brown and gray metal part close-up photography

Geef een reactie