Waterpomp in de tuin aanleggen

Voor tuinhuis bezitters is de waterpomp een van de belangrijkste elementen. We hebben niet altijd toegang tot de watervoorziening. Vaak is de waterbron een bron (gegraven of geboord) of een natuurlijk reservoir, zoals een meer. Hier wordt de pomp essentieel. Om het juiste model voor jouw behoeften te kiezen, moet je aandacht besteden aan het type van deze apparaten en hun technische parameters.

De winkels bieden waterpompen aan voor verschillende toepassingen: tuinbouw pompen, dompelpompen voor schoon en vuil water, dompelpompen en drukverhogingsinstallaties, ontworpen om water te leveren voor huishoudelijke installaties. Ons artikel geeft tips om je te helpen het juiste apparaat te kiezen voor individuele omstandigheden en behoeften.

Traditionele manuele waterpompen
Het goedkoopste en eenvoudigste ontwerp zijn manuele waterpompen. In de cilinder zit een zuiger met een afdichting, waarvan de alternatieve beweging het water opzuigt. Hoe groter de diameter van zo’n zuiger, hoe beter de prestaties van de pomp (meestal ongeveer 20 liter per minuut).

De kolom pompen brengen het water omhoog vanaf een diepte van ongeveer 7 m. Het zijn duurzame en betrouwbare constructies; het enige element dat periodiek moet worden vervangen is de zuigerafdichting. Hun uiterlijk is ook een voordeel. Een handpomp kan een interessant element van de tuinarchitectuur zijn.

Het tweede type handmatige waterpomp is de vlinder pomp. Ze verschillen van de Abessijnen in de bouw. Er is geen zuiger die in de cilinder werkt, in plaats daarvan zijn er kleppen en een diafragma. Hun capaciteit is vergelijkbaar, net als de diepte van het water.

Parameters van elektrische pompen voor water
Een tuinbouwpomp is voldoende om de planten te besproeien met regenwater. Om water uit een put of vijver te pompen, is een dompelpomp het beste. Echter, als het gaat om het voeden van het watersysteem van het huis, heb je een hydrofoorset of een dompelpomp nodig.

Een belangrijke parameter waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van een pomp is het rendement, dat wil zeggen hoeveel liter water (per minuut of per uur) er kan worden gepompt.

Pompen voor tuinoppervlakken
Oppervlaktepompen worden vaak gebruikt in tuinen om planten te besproeien of andere reinigingswerkzaamheden uit te voeren. Het zijn relatief goedkope en kleine constructies, die elektrisch worden gevoed vanuit een stopcontact.

Een oppervlaktepomp wordt gebruikt wanneer het waterniveau in de put niet dieper is dan 7 tot 8 m onder het maaiveld. Water kan worden gepompt met een capaciteit van ongeveer 50-60 liter per minuut. Dit type pomp hoeft niet overstroomd te worden. Hij blaast de lucht uit door eerst de lucht uit de behuizing en de aanzuigslang te pompen en vervolgens het water eruit te zuigen.

Hierdoor kunnen deze apparaten uit de put werken. De oppervlaktepomp is geschikt voor het opnemen van water uit een rivier, vijver, lagune en andere natuurlijke of kunstmatige reservoirs (bijv. uit een vat of een zwembad).

Vond jij deze blog interessant? Bekijk dan onze website voor meer inspirerende tuinblogs!

Geef een reactie