Werken op hoogte: welke regels zijn er?

Iedereen die wel eens op hoogte werkt, weet dat hier risico’s aan zijn verbonden. Of het nu gaat om werken op een dak, als glazenwasser of tijdens het snoeien van een boom, alles dat je op hoogte doet is potentieel gevaarlijker dan wanneer dezelfde klus vanaf de grond plaatsvindt. Er is tenslotte altijd het risico om te vallen, en dit kan vanaf hoogte levensbedreigende verwondingen met zich meebrengen.

 

Op hoogte werken: doe het veilig

 

Om te voorkomen dat werken op hoogte een te groot gevaar oplevert, zijn er vanuit het ministerie duidelijke regels en wetten over veilig werken op hoogte. Valbeveiliging staat hierbij centraal, en deze kan op verschillende manieren plaatsvinden. Vanaf 2,5 meter is er wettelijk sprake van valgevaar, al kan vallen van een lagere afstand natuurlijk ook aardig letsel opleveren. Welke valbeveiliging moet worden ingezet om het risico op een val zo klein mogelijk te houden, is compleet afhankelijk van de situatie.

 

Wordt er door een groep mensen op een dak gewerkt? Dan is dakrandbeveiliging bijvoorbeeld een goede optie. Dit voorkomt dat mensen gemakkelijk van het dak kunnen vallen bij een verkeerde beweging. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Hoge ladders langs een gebouw kunnen worden beschermd door een soort kooiconstructie om de ladder heen. Zo wordt voorkomen dat er achterwaarts van de ladder kan worden gevallen. Bovendien geeft het de gebruiker meer punten waar hij of zij zich aan vast kan grijpen als dat nodig is. Natuurlijk kan er ook gewerkt worden met individuele beveiliging, bijvoorbeeld met harnassen of vallijnen. Deze zijn vooral goed geschikt voor situaties waarin iemand in zijn eentje of wanneer er kleine aantallen mensen niet structureel op hoogte werkt.

 

Gelden deze regels thuis ook?

Al deze regels en middelen om vallen vanaf hoogte te voorkomen, zijn verplicht als de werkzaamheden binnen een bedrijf of vereniging worden uitgevoerd. Gaat het echter om werkzaamheden die los hiervan worden gedaan, bijvoorbeeld bij het klussen aan het eigen huis, dan is er geen enkele regel. Je bent in dit geval simpelweg zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, en moet dit doen op de manier die jou het best lijkt. 

 

Dat je niet verplicht bent om in dit soort situaties gebruik te maken van valbeveiliging, wil echter niet zeggen dat het niet nodig is. Vallen kun je nog steeds, juist als het niet je dagelijkse werk is, en de verwondingen kunnen nog steeds ernstig zijn. Sta hier dus goed bij stil voor je je dak op gaat, of op hoge hoogte je ramen gaat wassen en neem maatregelen om je eigen veiligheid te waarborgen.

Geef een reactie